Spotweb online handleiding en configuratie

Spotweb

Wat is Spotweb online

Spotweb online is eigenlijk een webversie van Spotnet of Spotlite. Het werkt exact hetzelfde en je geraakt vanaf elke computer op je Spotweb via een browser. Spotweb is niet voor iedereen toegankelijk. Je dient je persoonlijke Spotweb te hosten wil je er gebruik van maken. Dat kan bijvoorbeeld op een VPS, een NAS, je eigen computer, een Raspberry Pi of eender welk systeem. Op deze pagina geef ik je een handleiding hoe je Spotweb moet installeren op verschillende media.

Benodigdheden Spotweb

Vooraleer je van start kan gaan met het installeren van Spotweb, heb je een payserver nodig. Een payserver zorgt ervoor dat je supersnel van Spotweb kan downloaden. Wij raden onze nederlandstalige gebruikers Ekewa aan. Deze is prijs kwaliteit een heel goede keuze. Als je via onze onderstaande banner bestelt krijg je korting.eweka payserver banner

Mediums Spotweb online

Hoe je Spotweb installeert hangt af van je medium. Je kan Spotweb zowel op Unix (Linux, Mac) als op Windows omgevingen installeren. Het medium kies je zelf. Ik geef nog even een overzicht wat je met een installatie op welk medium kan doen.

NAS (Synologie, Qnap)

Synology DiskStation DS218+ - NAS-server
NAS

Een NAS is een file-server waarop je al je bestanden kan bewaren. Deze bevat meestal veel opslagruimte en is meestal verbonden met je (lokale) netwerk. Bestanden streamen of downloaden vanaf je NAS is erg simpel en werkt vanuit elk toestel die is verbonden met je network.

Raspberry Pi

Image result for raspberry pi
Raspberry Pi

Een Raspberry Pi is een heel klein en goedkoop computertje die je voor allerlei doeleinden kan gebruiken. Je kan je Raspberry Pi verbinden met je thuisnetwerk en er Spotweb op installeren. Zodra dit is gedaan laat je hem in het stopcontact zitten en kan je vanaf je gewone laptop surfen naar het IP-adres van de Spotweb op je RPI. Je kan in theorie je RPI ook verbinden met het gewone internet zodat je er overall aan kunt. Dit is wel iets lastiger omdat dit een statisch IP-adres vereist.

VPS

Dit is de optie die je moet kiezen als je vanaf elke locatie op je Spotweb wil geraken. Een VPS is eigenlijk een webserver die je kan huren voor een klein bedrag. Deze server heft een vast IP-adres zodat hij overall toegankelijk is. Op een VPS draait meestal Linux. Spotweb is hierop gemakkelijk te installeren. Zie hier onder voor een handleiding.

Lokaal

Je kan Spotweb ook op je huidige computer installeren. Eerst moet je hem aanzetten en daarna kan je in je browser surfen naar het Spotwebadres. Het nadeel hiervan is dat het maar op 1 computer werkt.

Spotweb online installeren op Unix (VPS, Raspberry Pi, NAS en lokaal)

Deze installatiehandleiding gaat uit van een Ubuntu besturingssysteem. De commando’s op Debian of MacOs zijn iets anders maar heel gelijkaardig.

 1. Open een terminal
 2. Installeer een webserver + dependencies met het volgende commando:

sudo apt-get install apache2 php5 php5-curl php5-gd php5-gmp

 1. Configureer de juiste tijdszoneImage result for ubuntu

sudo sed -i “s/^;date.timezone =.*/date.timezone = Europe\/Amsterdam/” /etc/php5/*/php.ini

 1. Installeer een database en herstart de webserver

sudo apt-get install mysql-server mysql-client php5-mysql

sudo /etc/init.d/apache2 restar

t

 1. Maak een tabel in de database en geef spotweb toegang

sudo mysql

CREATE DATABASE spotweb;

GRANT ALL PRIVILEGES ON spotweb.* TO “spotweb”@”localhost” IDENTIFIED BY “DIT IS MIJN WACHTWOORD”

\q

 1. Installeer spotweb zelf

wget https://github.com/spotweb/spotweb/tarball/master

tar -xvzf master

sudo mv spotweb-spotweb-* /var/www/spotweb

rm master

Instellingen

Zodra Spotweb is geinstalleerd, moet je het nog configureren. Ga naar het adres van Spotweb op je webserver om te beginnen: http://localhost/spotweb/install.php

 1. PHP Settings: staat normaal al goed, klik op next
 2. Database settings: vul hier de tabelnaam in (spotweb), de username (spotweb) en het wachtwoord (DIT_IS_MIJN_WACHTWOORD) die je tijdens de installatie hebt ingegeven.
 3. In de volgende stap moet je je payserver info ingeven, deze bestaat uit :
  1. Usenet provider
  2. Gebruikersnaam
  3. Wachtwoord
 4. Spotweb type :
  • Selecteer het type naar wens
  • Vul het  administrator veld in
  • Selecteer create system
  • Select: Create system
 1. Vervolgens krijg je een stuk code op het scherm te zien dat begint met < ?php. Kopieer dit en plak het in deze file

/var/www/spotweb/dbsettings.inc.php

 1. Je kan nu de installatiewebsite sluiten
 2. Nu kan je je database laten genereren, opgelet, dit kan in begin redelijk veel tijd in beslag nemen. Sluit het process niet onverwacht af en wacht tot het klaar is. Dit doe je met het volgende commando:

php /var/www/spotweb/retrieve.php

 

Heb je nog vragen over het installeren van Spotweb online? Stuur dan een mailtje naar admin@nsbserver.nl.

Like onze pagina indien je het interessant vond!