Spotnet alternatief

Als Spotnet niet helemaal naar behoren werkt, kan je kijken naar een goed alternatief voor dit programma.

Spotnet en Spotweb zijn vrijwel hetzelfde

Spotweb is een piepklein programma, dat je kan installeren op een computer. Je hebt wel wat kennis nodig om Spotweb te kunnen installeren. Maar, eens geïnstalleerd, heb je een programma dat erg veel lijkt op Spotnet. Je kan gewoon zoeken en downloaden. De interface ziet er ook hetzelfde uit. En, het is ook mogelijk om te posten en te reageren op spots, mits je payserver provider dat toestaat. Bij sommige providers moet je eerst zelf de uploadfunctie aanzetten. Bij Eweka kan dat vanuit het klantenpaneel. Goedkope payserver providers hebben meestal geen upload optie, waardoor het niet eens mogelijk is om te reageren op Spotnet noch Spotweb.

Newzbin een alternatief voor Spotnet

Mensen die downloaden via Spotnet zijn gewend dat het programma ook downloadt. Als je gebruik maakt van een nzb website zoals nzbserver, dan heb je wel download software nodig. Dergelijke software noemt men een newsreader. De beste newsreader is SABnzbd, maar sommige mensen verkiezen Newsleecher of Grabit. Je moet je payserver adres, gebruikersnaam en wachtwoord invoeren in de newsreader. Als je wilt downloaden via SSL, moet je de juiste poort invoeren. Welke poort dat is word je duidelijk gemaakt in je eerste mail nadat je lid bent geworden van een Usenet provider. Meestal zijn het de poorten 563, 443 (SSL) of 8080. Heb je al deze gegevens ingevoerd, dan kan je beginnen met downloaden. Eerst moet je natuurlijk zoeken en als je nzbserver een goed alternatief voor Spotnet vindt, kan je daar ook terecht. Daarna is het vrij simpel. Je kan direct zoeken, filters gebruiken, en als je een spot hebt gevonden, dan download je het nzb bestand. Dit bestand moet je dan openen met je newsreader. De newsreader zal beginnen met downloaden, mits je payserver in staat is om de spot te vinden. Krijg je vaak ‘article not found’ te zien? Of gebeurd er gewoon helemaal niets? Kijk dan eens naar een andere payserver aanbieder. De beste Usenet providers zijn gratis te proberen.

Newzbin lijkt erg veel op nzbserver

Newzbin is een enorme website, bestaande uit een forum, een chat optie en een gedeelte dat erg veel weg heeft van nzbserver. Het ziet er allemaal alleen net wat mooier uit. Om je in te schrijven ga je naar web.newzbin.org waar je een account kan aanmaken. Na het aanmaken van dit account ga je weer terug naar web.newzbin.org. Hier kan je de nzb website gebruiken. Het is een kwestie van zoeken, een nzb bestand downloaden, dat bestand openen met je newsreader, en downloaden maar! Het aanbod op newzbin is iets kleiner dan op nzbserver maar er verschijnen regelmatig dingen die je nergens anders vindt. Daarnaast is het een veel gezelligere website, spots worden gecontroleerd en ook de reacties worden gelezen door de beheerders van newzbin. Plaats je een hele ongepaste reactie op newzbin, dan geven ze je een ban.

Laatste alternatief voor Spotnet: Binsearch en Nzbindex

Als je old school wilt zoeken, dan kan je een gewone nzb zoekmachine gebruiken. Zo zochten mensen 20 jaar geleden naar een bestanden in nieuwsgroepen, ver voor FTD, FTDworld, FTD online en Spotnet. Het is niet echt handig of overzichtelijk, maar het is dan ook een nzb zoekmachine zoals binsearch.info niet. Je kan er veel terugvinden, en als een post beschermd is met een wachtwoord of niet compleet is, dan zie je dat met rode letters staan. Je weet dan dat het zinloos is om dat bestand te downloaden.