shopify analytics ecommerce
tracking
19
17

Goedkope payserver

Heb je een goedkope payserver nodig? Er zijn in Nederland erg veel goede payserver diensten die helemaal niet zo duur zijn.
Voor een paar euro per maand heb je al een goede payserver die je zonder limieten kan gebruiken.
Als je goedkoop nog te duur vindt kan je ook gratis payservers proberen.

Gratis payservers? Ze probeer Eweka

payserver Een payserver is een betaalde NNTP server. Eigenlijk niets meer dan een server waarmee je kan downloaden uit nieuwsgroepen. Sommige payservers zijn uitstekend, anderen zijn totale bagger.
Een uitstekende manier om te checken of een payserver provider goed is of ronduit zuigt, is door te kijken of ze een gratis nieuwsserver aanbieden.

De meeste providers die usenet abonnementen aanbieden zijn bereidt de klant ze te laten testen. Meestal moet je wel eerst betalen. Vaag, want het is een gratis payserver… Als je betaald hebt kan je binnen een bepaalde termijn opzeggen. Bij sommige providers heb je een paar dagen, bij andere een paar weken en er zijn enkele providers die je een hele maand laten downloaden.

Zeg je binnen de termijn op dan krijg je het betaalde geld terug! Een handige manier om te checken of een provider een goede nieuwsserver aanbiedt. Gewoon zelf testen, is het niets, dan zijn er nog duizend en een andere providers die ook een gratis payserver aanbieden.

Wat is een goede payserver?

Een goede payserver is een payserver die je gratis kan testen.
Er zijn natuurlijk een hoop andere dingen die erg belangrijk zijn.

 • Hoeveel nieuwsgroepen dekt een payserver? Er zijn 150.000 + nieuwsgroepen, waarvan er 80.000 echt belangrijk zijn als je graag films e.d. download.
  De hoeveelheid nieuwsgroepen is dus belangrijk en iets waar je op moet letten.
 • Tot hoeveel dagen terug kan je downloaden? Als iemand 5 jaar geleden een film heeft geüpload naar een nieuwsgroep, kan je die dan nog downloaden?
  Als je bestanden kan downloaden die heel lang geleden geüpload zijn, heb je een hoge ‘retentie’.
  Hoe meer retentie een payserver heeft, des te meer bestanden je kan downloaden.
  Een retentie van 2000 dagen is erg veel. 900 dagen is gangbaar en eigenlijk al genoeg, je kan dan immers bestanden downloaden die bijna 3 jaar geleden geüpload zijn.
 • Hoe zit het met takedown notice? Als iemand een film upload waar copyright op zit, worden usenet providers soms benaderd door copyright organisaties.
  Ze moeten dan, niet omdat ze het leuk vinden maar echt omdat ze het verplicht zijn, de film verwijderen van hun nieuwsserver. Dat is soms balen als je net die film wilt downloaden. Erg veel is daar niet aan te doen, alle payserver providers moeten wel eens wat verwijderen. Als je echter aan de lopende band naast het net vist, ga dan opzoek naar een andere payserver provider. Sommige providers halen erg makkelijk zaken van hun nieuwsservers af, anderen doen dat alleen als het echt moet.
 • Een logische, wat is de downloadsnelheid? Je wilt immers downloaden. Krijg je echt de snelheid die de provider je beloofd? Dat is een belangrijk punt om te checken als je een gratis nieuwsserver aan het testen bent.
 • Veilig of niet? Deze vraag is anno 2015 bijna niet meer aan de orde. Bieden ze een payserver aan die SSL ondersteund? Met SSL kan niemand zien wat je download. Men kan alleen zien dat je online bent en data download. Als je geen SSL gebruikt, kunnen mensen op hetzelfde netwerk, dus thuis, op je werk maar ook mensen bij dezelfde internet provider zien wat je download.
  Het is zelfs mogelijk dat iemand je logins jat en dan illegale dingen gaat uithalen. Anderen denken dan dat jij het was, jou logins, op jou netwerk. Om gesodemieter te voorkomen, gebruik altijd SSL. Je hoeft bijna niets in te stellen, gebeurt vanzelf. Bijna alle providers ondersteunen SSL, ze vinden het zelf ook niet prettig als iemand hun klanten begluurt.

Hierboven in een notendop alles opgesomd waar je op moet letten als je een gratis nieuwsserver gaat proberen. Niet gewoon een paar dagen of weken downloaden, test een payserver echt en kijk hoe het gesteld is met de retentie, downloadsnelheid, veiligheid en gedekte nieuwsgroepen. Als je ook een goede payserver nodig hebt, weet je bij welke provider je kan kijken voor een maandabonnement!